O meni

Sem živ dokaz, da se ti sanje lahko uresničijo! V svojih najboljših letih počnem le še stvari, ki me veselijo. Svetujem, predavam, pišem knjige, članke, …. in sem svoj gospodar.

Moji prijatelji pravijo, da nisem tipična pravnica, čeprav sem strokovnjakinja za delovno pravo. Ker pa delo ni vse, opravljam tudi »službo« mamice dvojčkov, žene, hčerke, sestre, svakinje, snahe in prijateljice.

Pri meni ni bilo nikoli dileme, kaj bom po poklicu. Pravnica. Profesionalna pot me je od notarske pripravnice in vodje pravne in kadrovske službe ter svetovalnega centra v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pripeljala do tega, da sem se specializirala za delovno pravo. Pri svojem delu na zbornici sem imela čast sodelovati v vseh pogajalskih skupinah, ki so dišale po delovnem pravu. To so bile za ZDR-1, ZUTD, Zakon o dolgotrajni oskrbi, Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, Zakonu o inšpekciji dela, o urejanju dela na daljavo, okrevanju trga dela, …

Pred leti se mi je ponoči sanjalo, kako predavam in znanje prenašam na študente. Ker nikoli ne čakam na druge, sem šla v akcijo in očitno bila v pravem trenutku na pravem mestu. Tako sem začela predavati študentom. Najprej na Erudiu pogodbeno pravo, nato pa še na MLC Fakulteti za management in pravo Pravo družb in asistirati pri vajah Uvoda v pravo.

Ko sem ugotovila, da mi govorjenje leži, sem pričela s strokovnimi seminarji. Na leto jih izvedem več kot 100. Pravijo, da mi beseda teče in da znam zakomplicirane stvari razložiti na enostaven način. Poseben užitek pa so predavanja na konferencah. To je prav posebna energija.

Ker pa nikoli ne smemo nehati sanjati, sem si želela napisati tudi kakšno knjigo. Začela sem z objavo dela svoje magistrske naloge, Sporazumom o odpovedi neuvedenemu dedovanju. Nadaljevala s priročnikom Najemna pogodba za stanovanje in poslovni prostor in Zakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Ker sem videla, da mi pisanje gre in imam v rokavu veliko praktičnih primerov, sem napisala Vse, kar morate vedeti o letnem dopustu in regresu. Kot največji dosežek pa štejem priročnik, ki sva ga napisala skupaj z odvetnikom in prijateljem Miho Šercerjem, Odpoved pogodbe o zaposlitvi. Poseben izziv pa je bilo tudi pisanje uvodnih pojasnil k ZDR-1. V letu 2023 pa je Zveza RFR izdala tudi moj priročnik Urejanje delovnih razmerij v praksi za zasebni sektor.

Za lastna izobraževanja mi nikoli ne zmanjka časa. Z največjim veseljem berem strokovne prispevke svoji kolegov in z njimi izmenjam mnenja. Posebej zanimivo je, ko drugače mislimo. Saj ste verjetno že slišali tisto na naš račun. Dva pravnika, tri mnenja.

Mag. Nina Scortegagna Kavčnik